Nvidia VS AMD. Fight!

Een strijd onder twee titanen der grafische chip fabrikanten. Een strijd waar veel mensen over discussiëren voor uren, dagen of weken. Een strijd die nog steeds bezig is!
Kies jij voor het groene team of voor het rode team?

Omdat veel mensen niet weten welk merk van grafische kaart ze willen voor hun nieuwe game pc, ga ik proberen een licht in het donker te zijn. Ik ga hier proberen met voor- en nadelen te werken om zo voor jou een goede indruk te geven over welk merk het beste bij jou past. We bespreken hier 2 budget grafische kaarten, namelijk: Nvidia Geforce GTX 750 Ti en de AMD Radeon R9 270.

Wat je moet weten:

Het is handig als je al wat thuis bent met de begrippen kloksnelheid, cores, geheugen, ROPs, …

Beide fabrikanten maken grafische kaarten van ongeveer hetzelfde type alsook voor dezelfde input bus namelijk PCIe (PCI express).

Enkele vooroordelen:

Nvidia is duur.
In vergelijking met AMD is Nvidia soms de duurdere variant maar is het daarom beter of slechter? Niet noodzakelijk.

AMD is luidruchtig en loopt snel warm.
In sommige gevallen kan dit waar zijn. AMD zal over het algemeen iets warmer lopen en luider dan Nvidia maar kosten dan ook iets minder. Als je een AMD grafische kaart koopt van bijvoorbeeld MSI dan zal de kaart voldoende gekoeld worden en is dit nadeel dus overboord gegooid.

Nvidia is beter dan AMD en AMD is beter dan Nvidia.
Beide statements zijn gebruiker afhankelijk en dit is persoonlijke voorkeur. Wat ik wel kan doen zijn enkele cijfers en feiten geven zodat je zelf een beeld kan maken over welk merk het beste bij jou stijl van gaming past.

Let the fight begin!

  In the left corner we have the green and hulking Nvidia! In the right corner we have the raging red AMD!
Architectuur Maxwell Pitcairn
Cores 640 1280
Kloksnelheid 1020 MHz 900 MHz
ROPs 16 32
Geheugen 2 GB GDDR5 2 GB GDDR5
Geheugen bandbreedte 86,4 GB/s 179,2 GB/s
voeding 60W 150W

Nvidia maakt gebruik van de Maxwell architectuur in de fabricage van de GTX750 Ti. Deze architectuur staat voor power efficiënt te zijn en dat merk je ook aan het verbruik van de kaart. Deze kaart heeft maar 60W voeding nodig en zal dit rechtstreeks vanuit de PCIe bus halen. Er is dus geen aansluiting nodig op de kaart zelf.

AMD maakt gebruik van de Pitcairn architectuur die reeds in voorgaande grafische kaarten is gebruikt. Hierdoor is de kaart niet zo energie zuinig als de Nvidia variant en is er een 6-pin voeding connector nodig om de kaart van stroom te voorzien.
Doordat de kaart iets meer stroom ter beschikking heeft, kan er ook meer rekenkracht ter beschikking gesteld worden.

Als we kijken naar game performance, want daar draait het allemaal om, dan zien we dat de AMD kaart in sommige gevallen iets hogere fps (frames per second) haalt dan de Nvidia kaart. Voor nieuwere games valt het op dat Nvidia lichtjes betere scores haalt dan AMD en dit komt door de verouderde architectuur van de AMD kaart.

benchmark gtx750 vs R9 270

Een snelle vergelijking van de prestaties van beide kaarten.

Voor uitgebreide benchmark resultaten verwijs ik naar volgende website: 
http://www.ocaholic.ch/modules/smartsection/item.php?itemid=1399

Judgement day!

In gaming performance is de AMD grafische kaart beter dan Nvidia en haal je meer fps uit AMD dan uit Nvidia. Dit komt ook voornamelijk uit het hogere geheugen banbreedte van de AMD grafische kaart. Deze extra kracht betaal je ook met extra warmte, geluid en energie. Met zijn 150W voeding komt de AMD kaart niet in de buurt van het energiezuinige 60W van de Nvidia kaart.

Als je opteert voor een mini gaming pc dan is Nvidia the way to go omdat er geen extra voedingskabel nodig is waardoor de Nvidia kaart veel kleiner is dan de AMD kaart.

Indien we kijken naar de prijs dan wint Nvidia. Voor een klein bedrag meer heb je ook iets betere gaming prestaties van de Radeon R9 270.

Als we kijken naar het totaal beeld dan moeten we toch zeggen dat AMD meer te bieden heeft dan Nvidia. Met iets verouderde technologie is de Radeon R9 270 de beste kaart en wint het rode team.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s