Cherry MX6

IMG_0038

Het snelste toetsenbord ter wereld, de MX6 van Cherry, althans zo beweert Cherry. Het toetsenbord heeft enkele knappe features zoals: volledig analoge signaal processing, 100% anti-ghosting en de wereld beroemde Cherry red toetsen. Ik heb het toetsenbord uitvoerig mogen testen maar nu is het tijd voor de review.

Design

Het totaal plaatje oogt redelijk standaard maar Cherry is er toch in geslaagd om enkele leuke accenten te tonen zoals bv: de pijltjes toetsen. De rand rond de bovenste pijltjestoets helt naar beneden toe, richting de toets, zodat het lijkt alsof de pijltjes toetsen lager liggen. Dit is natuurlijk geen game changer maar het geeft wel een extraatje aan het design en het gevoel van het eerder simpele design.

Het volledige toetsenbord is vervaardigd uit aluminium met een gezandstraalde finish. Dit geeft een aangenamer gevoel dan glad aluminium. Dankzij het aluminium is het toetsenbord ook erg stevig en de bouwkwaliteit is buitengewoon goed. Tijdens het gebruik hoorde ik dan ook geen gekraak of gepiep, wat je soms wel kan hebben met plastieken toetsenborden. Een klein min puntje hier is wel het gewicht, wat met een 1600 g, toch wel zwaar is. De MX6 is dan wel iets zwaarder dan een normaal plastieken toetsenbord maar ik heb liever een stevig zwaar toetsenbord dan een goedkoop plastieken ding.

Cherry heeft gekozen voor een zwart met zilver design wat geen verkeerde keuze is. De zwarte toetsen zien er fantastisch uit en geven de LED achtergrondverlichting nog meer glans. Dit toetsenbord heeft een “fn” toets om het volume en de achtergrondverlichting te controleren. De lichtintensiteit van de achtergrondverlichting kan in vele kleine stappen aangepast worden of in enkele grotere stappen door gebruik te maken van deze “fn” toets. De intensiteit is uitstekend en zelfs in vol zonlicht is de verlichting goed zichtbaar.

Het toetsenbord komt met een gevlochten kabel van ongeveer 2m met op het uiteinde een gouden USB connector voor razend snelle data overdracht. Onder elke toets bevinden zich ook gouden “crosspoint precision modules” en dit zijn kleine onderdelen van elke toets die ervoor zorgen dat elke toetsaanslag geregistreerd wordt waardoor het toetsenbord volledig analoog kan werken. Elke toets heeft een drukkracht van amper 45 cN om ingedrukt te worden terwijl een normaal niet-mechanisch toetsenbord 65-80 cN nodig heeft. Geloof me als ik zeg dat je dit verschil echt wel voelt.
De Cherry red toetsen hebben geen voelbare of hoorbare klik maar tijdens het typen heb je wel het typische geluid van een mechanisch toetsenbord (of typemachine). Cherry beweert dat ze het snelste toetsenbord ter wereld hebben en dit doordat ze gebruik maken van hun “realkey” technologie. In standaard toetsenborden wordt er een signaal gestuurd over het ganse toetsenbord om te kijken of er toetsen zijn ingedrukt geweest, hierdoor kan er een vertraging van 20 ms zitten tussen het aanslaan van de toets en het registreren van de toets. De “realkey” technologie zet onder elke toets een registratie punt waardoor elke toets afzonderlijk gemeten wordt en waardoor ook 100% anti-ghosting kan worden verzekerd. Anti-ghosting is het registreren van een aantal toetsen die tegelijkertijd in gedrukt zijn. Normaal kunnen tot 5 toetsen simultaan ingedrukt worden die nog geregistreerd worden maar bij meer toetsen slaan ze tilt. Bij de MX6 kan je in theorie elke toets tegelijkertijd indrukken en ook elke toets zal effectief geregistreerd worden.

De polssteun is ongelooflijk goed. Andere toetsenborden hebben ook goede polssteunen maar deze zijn gemaakt voor gamers waardoor slechts één pols goed ondersteunt wordt. Wanneer er dan met twee handen getypt moet worden zit  je met polsproblemen. Dit is niet het geval bij de MX6 waarbij de polssteun overal even breed is en waardoor je gemakkelijk en pijnloos kan typen met beide handen. De textuur van de polssteun heeft een zacht gevoel en voelt aan als rubber. Cherry wil er zeker van zijn dat je onthoud dat je over een MX toetsenbord beschikt en heeft daarom 1000 keer “MX” in de polssteun laten graveren. Het ziet er mooi uit maar erg praktisch is het niet omdat er vuil in deze kleine randjes kan achterblijven.
De polssteun wordt aan het toetsenbord bevestigd met behulp van magneten. Persoonlijk vindt ik dit echt geweldig omdat mijn polssteun altijd in de weg zit wanneer ik een boek of dergelijke op mijn bureau leg en bij de MX6 kan ik heel simpel de polssteun verwijderen wanneer nodig.

Lay-out

Het toetsenbord heeft een standaard lay-out maar aan de rechterkant van de spatiebalk bevindt er zich die “fn” toets. Deze toets wordt gebruikt voor het bedienen van het geluidsniveau of om de licht intensiteit van de achtergrondverlichting te bepalen. Hier had ik liever een volume draaiknop gezien i.p.v. deze toetsencombinatie maar om plaats te besparen is er gekozen van de “fn” toets. Ook omdat de MX6 geen echt gaming toetsenbord is, heeft Cherry geopteerd voor enkele standaard opties.

Net boven de numpad zien we de “Cherry” toets. Deze toets zorgt ervoor dat de “”Windows” toets wordt uitgeschakeld alsook de “alt-tab” combinatie. Wanneer de “Cherry” toets aan staat, is de “Windows” toets verlicht in het rood, net zoals de rest van het toetsenbord. Wanneer de “Windows” toets blauw oplicht kan hij gebruikt worden. Naast de “Cherry” toets bevinden zich da media toetsen zoals: terugspoelen, pauze, play en voorruit spoelen.

Gaming

Ik heb dit toetsenbord grondig mogen testen tijdens het gamen en de resultaten zijn echt geweldig. Na enkele uren gamen had ik nog steeds geen pijn in mijn polsen of vingers en dat dankzij die geweldige polssteun. Het indrukken van de toetsen verloopt uitermate vlot en het spelen van MMORPG’s, MOBA’s en zelfs FPS games voelt goed aan. Vele gamers raden het af om te kiezen voor Cherry red toetsen voor het spelen van FPS games omdat je geen tastbare klik voelt tijdens het aanslaan van de toetsen maar ik heb hier weinig last van ondervonden. Wel raad ik aan om op voorhand te testen wat voor toetsen jou speelstijl het beste aanvullen.

Plus

 • Geweldige toetsen met uiterst gevoelige registratie.
 • Zeer felle LED achtergrondverlichting dat zelfs in zonlicht goed zichtbaar is.
 • Magnetische “quick-snap” polssteun.
 • 2m lange gevlochten kabel met gouden USB connector.
 • Zeer stevige aluminium behuizing en fantastische bouwkwaliteit.
 • Zeer goede ergonomische polssteun voor lange gaming sessies.

Min

 • Vuil kan ophopen in de gravures van de polssteun.
 • Is zwaarder dan een normaal toetsenbord (niet noodzakelijk een negatief puntje).
 • Geen RGB verlichting, enkel rood met sommige functie toetsen in het blauw.
 • Geen extra USB poort op het toetsenbord zelf.
 • Geen volume draaiknop maar wegens plaats besparing zijn we het eens met Cherry’s keuze.
 • Geen extra macro toetsen aanwezig.
 • Redelijk hoge prijs (€190) maar voor een volledig aluminium toetsenbord is het dit wel waard.

 

Conclusie

De Cherry MX6 is een zeer stevig toetsenbord met een geweldige polssteun maar voor deze prijs had ik meer verwacht. Het toetsenbord is ontworpen niet enkel naar gamers toe maar ook met het oog op de werkende mens. Als gamer mis ik dus enkele opties zoals RGB achtergrondverlichting en de volume draaiknop.

Zoals eerder reeds vermeld, ben ik verzot op de polssteun maar hier had ik gehoopt dat Cherry iets meer onderzoek had gedaan naar de “MX” gravure. Doordat deze op elke centimeter van de polssteun aanwezig is, is het dus moeilijk om de polssteun mooi proper te houden.
Is het toetsenbord de €190 waard?  Voor de mensen die een super stevig en duurzaam toetsenbord willen is dit zeker een goede keuze. Als je natuurlijk bereid bent om de prijs te betalen.

Cherry logo

Met dank aan VG Computers en Cherry voor het verstrekken van dit review sample.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s